NVS en Parkinson

De nervus vagus speelt een belangrijke rol in het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder de hartslag, de ademhaling, de spijsvertering en de communicatie tussen de hersenen en verschillende organen in het lichaam.

Hier zijn enkele aspecten van de nervus vagus en de betrokkenheid bij Parkinson:

  • Neurologische communicatie: De nervus vagus fungeert als een belangrijke communicatieweg tussen de hersenen en verschillende organen, waaronder de darmen. Verstoringen in de communicatie tussen de darmen en de hersenen, via de nervus vagus, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling of progressie van Parkinson.
  • Ontsteking en immuniteit: ontstekingsreacties in het maagdarmkanaal via de nervus vagus de hersenen kunnen beïnvloeden. Inflammatoire processen worden geassocieerd met de ziekte van Parkinson, uit onderzoek blijkt dat een ontsteking langs de nervus vagus een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan of de voortgang van de ziekte.
  • Autonome functies: Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die leidt tot motorische symptomen zoals trillen, stijfheid en bewegingsproblemen. De nervus vagus is betrokken bij het reguleren van autonome functies zoals hartslag en bloeddruk, en verstoringen in deze regulatie kunnen mogelijk bijdragen aan sommige niet-motorische symptomen van Parkinson, zoals orthostatische hypotensie (lage bloeddruk bij het opstaan).

Wij helpen je graag!