De Nervus Vagus

De nervus vagus is de 10de zenuw van onze twaalf hersenzenuwen, de zwerver genoemd. Het is tevens ook de langste en meest complexe zenuw in het hele lichaam.
Het verbind het brein met alle belangrijke organen zoals de darmen, de maag, het hart en de longen. Met de auriculaire tak van deze drukke zenuw als stimulatiepunt, zijn we in staat om een ​​therapeutische behandeling te bieden.

De nervus vagus kalmeert het zenuwstelsel.
Wanneer deze niet goed functioneert is ons lichaam meer in actie dan in rust.
Dit heeft vele gevolgen voor onze gezondheid. Veel ziektebeelden, lichamelijke-en geestelijke aandoeningen zijn het gevolg hiervan of verergeren als de nervus vagus niet actief genoeg is.

De 3 belangrijkste elementen van een goedwerkende nervus vagus is om rust en balans te brengen in je systeem en ontstekingen helpen op te ruimen.

Balans en rust betekenen niet alleen dat je stress en prikkels beter kunt reguleren. We streven er ook naar om een balans te creëren in je neurotransmitters, zodat processen in je lichaam de juiste hoeveelheid energie van je vragen. Zo kan bijvoorbeeld je serotonine naar een normaal niveau worden gebracht; dit is je “gelukshormoon”, maar ook je pijnmodulator. Hierdoor kun je minder vermoeid raken, verbetert vaak je concentratie en voel je je over het algemeen prettiger.

Wanneer je in een vecht-of-vluchtmodus zit, heb je te veel spierspanning. Je bent voortdurend in een staat van hoge alertheid, waardoor je lichaam veel energie besteedt aan overlevingsmechanismen, waardoor andere functies van het lichaam worden verwaarloosd. Wanneer je weer kunt ontspannen, sta je niet constant op scherp. Externe prikkels zijn beter te reguleren en komen minder intens binnen. Dit stelt je ook in staat om je slaapkwaliteit te verbeteren, waardoor je beter kunt herstellen en uiteindelijk meer energie hebt gedurende de dag.

De nervus vagus speelt ook een hele belangrijke rol in het autonome zenuwstelsel.
Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee hoofdonderdelen: het sympathische zenuwstelsel en het parasympatische zenuwstelsel.

 • * Parasympatische zenuwstelsel:
  • – Dit systeem is actief tijdens rust en ontspanning en wordt vaak aangeduid als het “rust-en-herstel”-systeem.
  • – Het vertraagt de hartslag, bevordert de spijsvertering, en bevordert algemene ontspanning en herstel in het lichaam.
 • * Sympathische zenuwstelsel:
  • – Het wordt geactiveerd in reactie op stress, gevaar of opwinding, en staat bekend als het “fight-flight”-systeem.
  • – Het verhoogt de hartslag, versnelt de ademhaling, verwijdt de pupillen, mobiliseert energiereserves en vermindert de activiteit van de spijsvertering.
  •  

Deze twee systemen werken samen om het lichaam in evenwicht te houden en te reageren op verschillende situaties. Het autonome zenuwstelsel wordt mede gereguleerd door invloeden van cognitieve centra en feedbackmechanismen vanuit het lichaam.
Cognitieve functies; zoals denken, redeneren, besluitvorming en bewuste waarneming.

Vagus zenuwstimulatie wordt al vele jaren gebruikt als behandeling bij het voorkomen van epilepsie door middel van een implantaat.
Het principe is hetzelfde, continue stimulatie van de zenuw, zodat de tonus hoog blijft.

Wil je meer weten wat de stimulatie kan doen voor jouw klachten?
Klik dan op je klacht in de lijst met veelvoorkomende klachten.

Tekenen en symptomen van een disfunctionele nervus vagus

Onze algehele gezondheid en het functioneren van onze nervus vagus zijn sterk verbonden met de activiteit van de zenuw zelf. Wanneer deze goed werkt, vertoont hij veel activiteit, wat samenhangt met een goede fysieke gezondheid, mentaal welzijn en weerstand tegen stress.

Wanneer de nervus vagus niet naar behoren functioneert, vertoont hij weinig activiteit. Dit is vaak het geval bij mensen die gemakkelijk gestrest raken en moeite hebben zichzelf te kalmeren na een stressvolle situatie.

Omdat een van de vele functies van deze zenuw ontstekingsremmend is, kan een chronisch verlaagde activiteit ervan leiden tot chronische ontstekingsreacties. Deze ontstekingen kunnen op hun beurt een rol spelen bij aandoeningen zoals hartziekten, kanker en diabetes. Ook kunnen ontstekingsreacties bijdragen aan aandoeningen zoals ADHD, angstgevoelens, depressie en de ziekte van Alzheimer.

Een lage activiteit van deze zenuw is dus in verband gebracht met verschillende fysieke en mentale aandoeningen, waardoor de activiteit ervan van invloed is op vele belangrijke systemen.

Wij helpen je graag!

Wij gaan stoppen met de locatie Nieuwegein

Tot 1 september kunnen er afspraken ingepland worden in Nieuwegein. Vanaf deze datum gaan wij enkel nog door in Veldhoven. Ben je eerder in Nieuwegein geweest voor een behandeling? Dan word je voor een volgende afspraak overgenomen door onze behandelaren in Veldhoven. Door de toevoeging van drie uitstekende behandelaren aan ons team zullen de wachttijden niet langer worden.

Je kunt bij ons in Veldhoven terecht voor;
– Nieuwe behandeling
– Tweede behandeling
– Shen Men (enkel ter aanvulling op de ‘daith’ piercing)
– Controle / nazorg
– Wissel van sieraden

Mochten er vragen over zijn, dan mag je ons even bellen of mailen.

Team NVS