NVS en overgewicht

De nervus vagus speelt een belangrijke rol in het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder de spijsvertering en het gevoel van verzadiging. Het is een onderdeel van het parasympatische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust- en herstelfuncties in het lichaam.

Met betrekking tot overgewicht zijn er verschillende manieren waarop de nervus vagus betrokken kan zijn:

  • Verzadiging: De NV heeft invloed op het verzadigingsgevoel. Wanneer de maag vol is, worden signalen via de nervus vagus naar de hersenen gestuurd, wat kan leiden tot een gevoel van verzadiging en het stoppen van de voedselinname. Problemen met de functie van de nervus vagus kunnen leiden tot verminderd verzadigingsgevoel, wat kan bijdragen aan overeten en uiteindelijk overgewicht.
  • Insulinegevoeligheid: De NV zijn bij de regulatie van de insulinegevoeligheid. Verminderde insulinegevoeligheid kan leiden tot gewichtstoename en obesitas.
  • Ontstekingsreacties: De NV heeft invloed op het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam. Chronische ontstekingen kunnen bijdragen aan obesitas door verstoring van de stofwisseling en de regulatie van eetlust.
  • Emotioneel eten: Mensen die reageren op stress of emoties door te veel te eten, kunnen een verstoorde werking van de nervus vagus hebben.
    Emoties kunnen verschillende fysieke reacties in het lichaam veroorzaken, inclusief effecten op de maag en darmen. Het brein en het spijsverteringssysteem zijn nauw met elkaar verbonden, en emoties kunnen zowel direct als indirect invloed hebben op de werking van de maag en darmen.

Wij helpen je graag!