NVS en ondergewicht

De nervus vagus speelt een belangrijke rol in het autonome zenuwstelsel en heeft diverse functies in het lichaam.
Met betrekking tot ondergewicht zijn er verschillende manieren waarop de nervus vagus een rol kan spelen:

  • Spijsverteringsregulatie: De nervus vagus heeft invloed op de activiteit van de maag en de darmen. Als deze zenuw niet goed functioneert, kan dit leiden tot verminderde spijsvertering en absorptie van voedingsstoffen, wat kan bijdragen aan ondergewicht.
  • Verzadigingssignalen: De nervus vagus speelt een rol bij het doorgeven van signalen van verzadiging aan de hersenen. Als deze signalen niet goed worden doorgegeven, kan dit leiden tot een verminderd gevoel van honger en verminderde voedselinname, wat kan bijdragen aan ondergewicht.
  • Stressrespons: De nervus vagus is betrokken bij de regulatie van de stressrespons in het lichaam. Een overactieve stressrespons kan leiden tot verhoogde niveaus van stresshormonen zoals cortisol, wat op zijn beurt kan leiden tot gewichtsverlies door een verhoogd metabolisme en verminderde eetlust.
  • Neurologische aandoeningen: Schade aan of disfunctie van de nervus vagus als gevolg van neurologische aandoeningen zoals autonome neuropathie kan leiden tot spijsverteringsproblemen en gewichtsverlies.

Onthoud wel dat ondergewicht meestal niet door één ding komt, maar vaak een mix is van verschillende factoren, zoals dieet, beweging, genetica en andere gezondheidsproblemen. De rol van de nervus vagus bij ondergewicht kan dus verschillen van persoon tot persoon.

Wij helpen je graag!