NVS en neurotransmitters

Met de behandeling die we bieden willen we ook een balans zetten in je neurotransmitters, zodat de communicatie weer hersteld kan worden en processen in je lichaam de juiste hoeveelheid energie van je vragen.

De nervus vagus heeft invloed op neurotransmitters op verschillende manieren:

  • Acetylcholine: De nervus vagus is voornamelijk een cholinerge zenuw, wat betekent dat het de neurotransmitter acetylcholine vrijgeeft. Acetylcholine speelt een cruciale rol bij het overdragen van signalen in het zenuwstelsel, inclusief die tussen zenuwcellen en spiercellen.
  • Regulering van ontstekingsreacties: De nervus vagus heeft een ontstekingsremmende werking. Het activeert het parasympatische zenuwstelsel, dat de ontstekingsrespons kan verminderen door de afgifte van ontstekingsbevorderende moleculen te remmen.
  • Invloed op neurotransmitterbalans: Door zijn rol in het reguleren van het autonome zenuwstelsel, kan de nervus vagus indirect de balans tussen opwindende en remmende neurotransmitters beïnvloeden. Het parasympatische zenuwstelsel, waar de nervus vagus deel van uitmaakt, werkt vaak als een tegenhanger van het sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de “vecht-of-vlucht” respons.
  • Stressrespons en stemming: De nervus vagus speelt een rol bij het moduleren van de stressrespons en het beïnvloeden van de stemming. Een gezonde vagale toon (activiteit van de nervus vagus) wordt geassocieerd met betere stressregulatie en een positieve stemming.
  • Communicatie met de darmen: De nervus vagus communiceert ook met het darmzenuwstelsel. Deze verbinding staat bekend als de hersen-darm-as. Via deze as kan de nervus vagus invloed uitoefenen op de afgifte van neurotransmitters in de darmen, wat belangrijk is voor de spijsvertering en het welzijn van de darmen.

Al met al heeft de nervus vagus dus een belangrijke rol bij het reguleren van verschillende aspecten van het zenuwstelsel en het beïnvloeden van neurotransmitteractiviteit, wat van invloed is op diverse lichaamsfuncties, waaronder ontstekingsreacties, stressrespons, stemming en spijsvertering.

Wij helpen je graag!