NVS en misselijkheid

De nervus vagus speelt een belangrijke rol bij de regulatie van verschillende lichaamsfuncties, waaronder de spijsvertering. Met betrekking tot misselijkheid zijn er verschillende manieren waarop de nervus vagus betrokken kan zijn:

  • Regulatie van de maagfunctie: De nervus vagus heeft invloed op de activiteit van de maag. Overmatige stimulatie van de nervus vagus kan leiden tot een verhoogde maagzuurproductie, wat een van de factoren kan zijn die bijdraagt aan misselijkheid.
  • Controle van de braakreflex: De nervus vagus is betrokken bij de braakreflex, die een beschermingsmechanisme is om schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Overmatige prikkeling van de nervus vagus kan leiden tot verhoogde gevoeligheid voor braakprikkels, wat misselijkheid kan veroorzaken.
  • Communicatie tussen hersenen en darmen: De nervus vagus fungeert als een belangrijk communicatiekanaal tussen de hersenen en de darmen. Veranderingen in de darmfunctie, zoals ontsteking of irritatie, kunnen via de nervus vagus signalen naar de hersenen sturen die misselijkheid kunnen veroorzaken.
  • Stressrespons: De nervus vagus is ook betrokken bij de stressrespons van het lichaam. Stress kan de activiteit van de nervus vagus beïnvloeden en indirect bijdragen aan misselijkheid.

 

Het is belangrijk op te merken dat misselijkheid een complex fenomeen is en verschillende oorzaken kan hebben. Naast de nervus vagus zijn er andere factoren zoals hormonale veranderingen, medicatie, voedselvergiftiging, infecties, en psychologische factoren die misselijkheid kunnen beïnvloeden.

Wij helpen je graag!