NVS en evenwichtsproblematiek

Hieronder kun je lezen hoe de nervus vagus betrekking kan hebben tot evenwichtsproblematiek.

  • Regulering van de bloeddruk en hartslag: Bovendien is de nervus vagus betrokken bij de regulatie van de bloeddruk en de hartslag, wat indirect van invloed kan zijn op de bloedtoevoer naar de hersenen, inclusief het gebied dat verantwoordelijk is voor het evenwicht. Wanneer er problemen zijn met de regulatie van de bloeddruk of de hartslag door de nervus vagus, kan dit mogelijk leiden tot duizeligheid of evenwichtsstoornissen.
  • Invloed op het vestibulaire systeem: Evenwichtsstoornissen kunnen veroorzaakt worden door verstoringen in het vestibulaire systeem, dat zich in het binnenoor bevindt en verantwoordelijk is voor het detecteren van veranderingen in de hoofdpositie en beweging. De nervus vagus kan indirect betrokken zijn bij het evenwicht door de regulatie van de bloedtoevoer naar het binnenoor en de controle van bepaalde spieren die betrokken zijn bij de stabilisatie van het hoofd.
  • Stressreactie: De nervus vagus is betrokken bij de regulering van de stressrespons. Stress kan symptomen van PPPD verergeren, en sommige patiënten ervaren duizeligheid tijdens stressvolle situaties. De nervus vagus kan een rol spelen bij de versterking van deze stressrespons.

Wij helpen je graag!