NVS en angststoornissen en paniekaanvallen

De nervus vagus speelt een belangrijke rol in het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder de hartslag, de ademhaling, de spijsvertering en het immuunsysteem. Deze zenuw heeft ook invloed op de emotionele toestand en is betrokken bij de reactie op stress en angst.

Hier is hoe de nervus vagus gerelateerd kan zijn aan paniekaanvallen en angststoornissen:

  • Parasympatisch zenuwstelsel: De nervus vagus maakt deel uit van het parasympatische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van ontspanning en herstel na stressvolle situaties. Wanneer de nervus vagus wordt geactiveerd, vertraagt het de hartslag, vermindert het de bloeddruk en bevordert het een gevoel van kalmte.
  • Modulatie van angstreacties: De nervus vagus heeft ook invloed op de amygdala, een deel van de hersenen dat betrokken is bij het verwerken van emoties, waaronder angst. Door de activiteit van de amygdala te moduleren, kan de nervus vagus de reactie op angstige prikkels reguleren. Een goed functionerende nervus vagus kan helpen om angstreacties te dempen.
  • GABA-activiteit: De nervus vagus heeft invloed op de afgifte van gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurotransmitter die betrokken is bij het verminderen van angst en het bevorderen van ontspanning. Een gezonde nervus vagus kan helpen bij het handhaven van een evenwichtige GABA-activiteit.
  • Ontstekingsremmende effecten: De nervus vagus is betrokken bij het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam. Chronische ontsteking kan bijdragen aan angststoornissen, en een gezonde nervus vagus kan helpen om ontstekingen te verminderen.

Wanneer de nervus vagus niet goed functioneert, kan dit leiden tot een verstoorde regulatie van deze fysiologische en emotionele processen, wat kan bijdragen aan paniekaanvallen en angststoornissen.

Met de behandeling willen we de rust en balans weer terug brengen in je systeem, daarmee proberen we een opruiming in gang te zetten om emotionele blokkades af te voeren.

Tijdens de behandeling kun je al heel wat loslaten hiervan, bijvoorbeeld door een emotionele release. Na een bezoek aan ons heeft je lichaam de tijd nodig om los te laten wat het niet meer nodig heeft en de nieuwe balans te vinden en het zich aanpassen hierop. Dit kan onbewust op de achtergrond draaien, maar je kan dit ook bewust ervaren. De herstelperiode geven we grofweg 3 maanden, dit is een goede peildatum om te kijken wat de stimulatie voor je heeft betekent. Maar ook hierna kun je nog verschillen waarnemen.

Voor het behoud van je verlichting van je klachten is het wel belangrijk om te onderzoeken welke tools je kan gebruiken om de resultaten vast te houden. Hier informeren we je na de behandeling over.

We boeken ontzettend veel mooie resultaten in het maken van een nieuwe start voor en met onze cliënten.

Wij helpen je graag!