NVS en epilepsie

De nervus vagus heeft invloed op de hersenactiviteit en kan een modulerende rol spelen in het voorkomen van epileptische aanvallen. Er zijn verschillende mechanismen voorgesteld waarop de nervus vagus epileptische activiteit zou kunnen beïnvloeden:

  • Neurotransmitterafgifte: De nervus vagus kan de afgifte van neurotransmitters zoals gamma-aminoboterzuur (GABA) bevorderen, wat een remmende werking heeft op neuronale activiteit. Dit kan helpen bij het verminderen van overmatige excitatie die leidt tot epileptische aanvallen.
  • Ontstekingsremmende effecten: De nervus vagus heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan het immuunsysteem moduleren. Epilepsie wordt soms geassocieerd met ontstekingsprocessen in de hersenen, en de nervus vagus zou mogelijk ontstekingen kunnen verminderen.
  • Modulatie van het autonome zenuwstelsel: De nervus vagus maakt deel uit van het parasympathische zenuwstelsel, dat tegenovergesteld is aan het sympathische zenuwstelsel. Een goede balans tussen deze twee systemen is belangrijk voor het behoud van homeostase. Ontregeling van dit evenwicht kan bijdragen aan het ontstaan van epileptische aanvallen.

 

Epilepsie kan uitgelokt worden door verschillende factoren, bijvoorbeeld stress, hormonale veranderingen, vermoeidheid, slaaptekort, (flikkerend) licht en meer. Doordat we rust en balans in het systeem kunnen aanbrengen, kunnen patiënten minder ontvankelijk zijn voor deze triggers.
Een lichaam wat niet continue meer ‘aan staat’, dus een constante staat van alertheid, is minder vatbaar voor prikkels van buiten af. Het lichaam is beter in staat af te schakelen en in slaap te vallen, maar ook  de slaapkwaliteit te verbeteren. Hierdoor is je energiehuishouding ook beter in balans en ben je niet meer zo vermoeid.

Door de stimulatie kunnen we ook je mentale gezondheid een boost geven. Doordat je steviger in je schoenen staat, je meer kan vertrouwen op je lichaam en je kunnen, neemt je stress ook af.

Verder is het altijd goed om complementaire aanpassingen in je zelfzorg toe te passen.
Zie hiervoor ook de bijlage “Herstel pijlers”.

Wij helpen je graag!